Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 9 december, 2016 - 05:54Uppdaterad: fredag, 9 december, 2016 - 10:42
  • Ams-chefen Tomas Lundberg säger att det finns för få så kallade enkla jobb på Åland. Arkivfoto.
  • Siv Ekström och Arisa Hirano jobbar på Kompassen. Foto: Eva Ringbom-Fonsell.

Invandrares arbetsmöjligheter begränsade

- Det finns för få så kallade enkla jobb att tillgå, sådana jobb skulle vara ett bra sätt för invandrare att få in en fot på arbetsmarknaden, det säger AMS myndighetschef Tomas Lundberg.

Han säger att man även inom lokalvårdarbranschen, alltså städbranschen ställer kompetens och språkkrav.

En tredjedel av AMS kunder har i dag annat än finskt medborgarskap.

Praktik lätt, jobb svårt

Siv Ekström och Arisa Hirano på informationskontoret Kompassen säger att svenskakunskaper och kontakter är de verkliga nycklarna till arbetsmarknaden.

- När studerandena för SFI ska slussas ut på praktik är det i regel ganska enkelt för dem att få praktikplatser, men hur det ser ut sedan på den verkliga arbetsmarknaden är det svårare att veta. Men det är svårt om de konkurrerar med ålänningar och svenskspråkiga, säger Siv Ekström.

- Arbetsgivare kunde kanske ibland bortse från att svenskakunskaperna ska vara perfekta, de lär sig ju också medan de jobbar och ett annorlunda uttal behöver inte vara ett stort problem, menar Siv Ekström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »