Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 27 mars, 2018 - 13:08Uppdaterad: tisdag, 27 mars, 2018 - 14:02
  • Det är mycket att tänka på vid generationsskiften inom jordbruket. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Intresset att ta över gårdar har ökat

- Just nu är intresset för att ta över gårdar större än på länge, trots att ett generationskifte på ett jordbruk innebär många saker att ta hänsyn till. Det säger Henry Lindström, vd på Ålands producentförbund.

I dag anordnades en generationsväxlingsdag för jordbrukare på Ålands hotell- och restaurangskola. Under dagen samlades ett sextiotal personer, både äldre och yngre jordbrukare, för att diskutera och ta del av föreläsningar på ämnet generationsväxling.

När ett jordbruk ärvs ned till nästa generation finns dock hjälp att få.

- Nu finns till exempel ett system med en särskild pension som man kan få när man lämnar över innan man fyllt 60, det ställer dock särskilda krav på den som lämnar över. Sen har vi beskattningsfrågor, stödfrågor och hur allt sånt ska ordnas, säger Lindström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »