Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 18 januari, 2017 - 13:17Uppdaterad: onsdag, 18 januari, 2017 - 13:24
  • Utredare Carolina Sandell och kansliminister Nina Fellman presenterade en ny kommunutredning i måndags. Foto: Ulf Weman.

Inte lätt tvinga ihop kommuner

När inte alltid riksregeringen med tvång kan slå ihop kommuner, går det nog inte heller lika lätt för landskapsregeringen som man skulle tro av medias rapportering från måndagens presskonferens.

 Det menar kommunförbundets direktör Magnus Sandberg, och hänvisar till ett utslag från Högsta förvaltningsdomstolen i november. Där upphävdes ett beslut från riksregeringen i maj förra året att slå samman Rääkkylä kommun med Kides stad. Domstolen underkände motiveringen att Rääkkylä kommun skulle vara i sådan kris att man inte framöver skulle klara av att ge invånarna lagstadgad service. Riksregeringen hade inte tagit med den planerade social- och hälsovårdsreformen i bedömningen av kommunens framtida förmåga. Ett spår för landskapsregeringen är att ta rikets kommunstrukturlag som blankettlag för Åland, just den lag som användes i det här fallet.

- Den här domen har man missat i den utredning som presenterades i måndags, framhåller Magnus Sandberg.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »