Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 24 oktober, 2018 - 05:42
  • Landskapsregeringen ska fundera kring tydligare reglering av hemundervisningen. Arkivfoto: Ida Jansson.

Inte alla hemundervisade klarar tentamen

Antalet barn som hemskolas på Åland har ökat med ungefär 60 procent det senaste året. Förra året hemskolades 35 barn och i år är man uppe i 57.

Det visar en enkät som utbildnings- och kulturavdelningen skickat till alla skolor på Åland. Genom enkäten har man bland annat velat ha svar på hur många barn som hemundervisas på Åland, var på Åland de finns och till exempel vilket hemspråk barnen har.

– Vi vet ju nu att det finns många elever som har hemundervisning och vi får fundera kring tydligare reglering av hemundervisningen. Det har funnits elever som inte klarat prövningstillfället, men trots det fortsätter undervisningen, säger Kerstin Lindholm, projektledare på landskapets utbildningsbyrå. Skolorna ansvarar för att följa upp de hemskolade elevernas utveckling och enligt Rainer Juslin, avdelningschef på utbildnings- och kulturavdelningen, har skolorna kontroll.

– Man har nog riktigt bra kontroll skulle jag säga, det är ju en kommunal angelägenhet och den kommunala skolan har uppgifter på de som är läropliktiga, säger Juslin.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »