Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 april, 2019 - 15:29Uppdaterad: torsdag, 11 april, 2019 - 16:18
  • Pafs styrelseordförande Jan-Mikael von Schantz med ryggen mot kameran i hovrätten. Foto: Frippe Granlund.

Hovrätten höjer Pafs samfundsbot

Ålands penningautomatförening, Paf döms även av hovrätten för penningtvätt av oaktsamhet. Hovrätten gick på statsåklagaren Tom Laitinens linje och höjer samfundsboten till 250 000 euro.

Det var den enda förändringen jämfört med tingsrättens domslut där Paf dömdes till en samfundsbot på 50 000 euro. Paf ska även betala knappa 165.000 euro till staten för den ekonomiska vinningen från brottet.

Bakgrunden till målet är den förskingringshärva som nystades upp hösten 2012 . En bokförare på Åland hade förskingrat 800 000 euro av sina företagskunder på Åland och spelat bort merparten på Pafs onlinespel.

Tingsrätten friade tidigare Pafs styrelse och vd, men fällde spelbolaget för penningtvätt av oaktsamhet.

Hovrätten drar slutsatsen att onlinespel lämpar sig särskilt bra för penningtvätt och att försummelser inom Paf därför riskerar stora skador. I sitt avgörande väger hovrätten även in Pafs starka ekonomiska ställning som förbättrats under 2017.

I motsats till tingsrätten konstaterar hovrätten att Pafs interna anvisning om avbrytande av affärstransaktioner i sin helhet har varit lagstridig. Den har enligt hovrätten möjliggjort att ett betydande belopp pengar har varit föremål för brottet under en längre tid, i det här fallet 10 månader.

Hovrätten anser att Pafs underlåtenhet har varit klandervärd och utvisat tydlig likgiltighet inför lagen. Omständigheter som enligt hovrätten sammantaget motiverar en höjd samfundsbot.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »