Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 10 oktober, 2016 - 06:00Uppdaterad: måndag, 10 oktober, 2016 - 12:43
  • Utsikt över Kökars sjöbevakningsstation från det gamla bevakningstornet. Foto: Otto Johansson.
  • Christian Wiklund, vice chef för sjöbevakningen på Åland. Foto: Otto Johansson.
  • Kökars sjöbevakningsstation höll öppet hus i helgen, här har sjöbevakarna samlats vid dagens slut. Foto: Otto Johansson.

Hoppet lever för sjöbevakningsstation

Framtiden för Kökars sjöbevakningsstation ser positiv ut trots sparkrav. Det säger Christian Wiklund, vice chef för sjöbevakningen på Åland.

Gränsbevakningen i Finland har för tillfället ett sparkrav på sig på totalt 25 miljoner euro och en del av sparplanerna var att lägga ner sjöbevakningsstationen på Kökar. Det skulle innebära att det inte skulle finnas någon punkt mellan Nagu och Mariehamn, vilket i sin tur kunde fördröja exempelvis sjuktransporter från skärgården.

Förhandlingar pågår

Men en lösning kan vara i sikte då landskapet för närvarande förhandlar med sjöbevakningen om en överenskommelse som skulle innebära att landskapet tar över kostnaderna för byggnaderna. Landskapet har sagt att en eventuell överenskommelse i sådana fall är klar till november.

Reporter: Otto Johansson

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »