Balladen om Bel Ols del 10

Balladen om Bel Ols del 10
Läshörnan
Kent Danielsson läser sin roman Balladen om Bel Ols.

Balladen om Bel Ols del 9

Balladen om Bel Ols del 9
Läshörnan
Kent Danielsson läser sin roman Balladen om Bel Ols.

Balladen om Bel Ols del 8

Balladen om Bel Ols del 8
Läshörnan
Kent Danielsson läser sin roman Balladen om Bel Ols.

Balladen om Bel Ols del 7

Balladen om Bel Ols del 7
Läshörnan
Kent Danielsson läser sin roman Balladen om Bel Ols.

Balladen om Bel Ols del 6

Balladen om Bel Ols del 6
Läshörnan
Kent Danielsson läser sin roman Balladen om Bel Ols.

Balladen om Bel Ols del 5

Balladen om Bel Ols del 5
Läshörnan
Kent Danielsson läser sin roman Balladen om Bel Ols.

Balladen om Bel Ols del 4

Balladen om Bel Ols del 4
Läshörnan
Kent Danielsson läser sin roman Balladen om Bel Ols.

Debatt: Miljö och infrastruktur

Här kan du lyssna till debatten.
Debatter
I den andra valdebatten inför lagtings- och kommunalvalet den 20 oktober deltar Ulf Weman från Socialdemokraterna, Mika Nordberg från Moderat samling, Conny Nylund från Obunden Samling, Dan Jansén från Hållbart initiativ, Jörgen Pettersson från Centern, Ingrid Zetterman från Liberalerna, Brage Eklund från Ålands Framtid och Thomas Dahlgren från Åländsk demokrati. Debattledare är Frippe Granlund och Hasse Persson-Bru.

Bengt Östling 9/8

Sommarprat 9/8, Bengt Östling:
Sommarprat 2019
Säsongens sista sommarpratare är Bengt Östling. Han är journalisten som bland annat varit USA-korrespondent för YLE. Bengt har även ett stort intresse för öar.

Peter Wiklöf 8/8

Sommarprat 8/8, Peter Wiklöf:
Sommarprat 2019
Dagens sommarpratare är Peter Wiklöf som är vd på Ålandsbanken. Sommarpratet kommer att handla om temat “vad är det som gör att vi befinner oss där vi är i livet” där lyssnarna kommer få ta del av Peters egen resa. Musiken kommer vara en blandad kompott med allt från dagens topplistor till 80-talshits.

Alexandra Trizna 7/8

Sommarprat 07/8, Alexandra Trizna:
Sommarprat 2019
Dagens sommarpratare är Alexandra Trizna. Hon är konstnär och växte upp i Sankt Petersburg i Ryssland. "Öar" i hennes liv kommer att vara den röda tråden genom sommarpratet.

Mikaela Nyman 6/8

Sommarprat 6/8, Mikaela Nyman:
Sommarprat 2019
Dagens sommarpratare är Mikaela Nyman. Hon är författare och frilansjournalist bosatt på Nya Zeeland. Sommarpratet kommer att handla om Stilla havet, cykloner och hennes skrivande.

Anton Nilsson 5/8

Sommarprat 05/08, Anton Nilsson:
Sommarprat 2019
Dagens sommarpratare är Anton Nilsson som var den åländska röstmagneten i EU-valet i våras. Det här är andra gången som Anton sommarpratar och den här gången kommer temat vara Europa och Åland. Varför han tycker så mycket om både Europa och Åland och varför han anser att de kompletterar varandra så bra.

Johanna Evenson 2/8

Sommarprat 02/8, Johanna Evenson:
Sommarprat 2019
Dagens sommarpratare är Johanna Evenson. Hon är en återvändande ålänning som på två månader lyckades gifta sig tre gånger med samma man. Sommarpratet kommer att handla om det och om att tappa bort sig eller hitta rätt - det beror på hur man ser det!

Lena von Knorring 1/8

Sommarprat 01/08, Lena von Knorring:
Sommarprat 2019
Dagens sommarpratare är Lena von Knorring. Hon är chef vid Ålandskontoret i Helsingfors. Programmet kommer att handla om hennes förhållande till Åland och hur det kommer sig att Åland är så viktigt för henne.

Marcus Wallén 31/7

Sommarprat 31/7, Marcus Wallén:
Sommarprat 2019
Dagens sommarpratare är Marcus Wallén. Han är återflyttad journalist och författare. Sommarpratet kommer att utspela sig huvudsakligen i Mariehamn och på Åland - men för 80 år sedan.

Åsa Tamminen 30/7

Sommarprat 30/7, Åsa Tamminen:
Sommarprat 2019
Dagens sommarpratare är Åsa Tamminen. Hon jobbar som närvårdare i Lumparland och pratar under rubriken "Vad skall jag bli när jag blir stor?". Svaret på den frågan har utkristalliserat sig för henne och hon kommer att avslöja det i sommarpratet.

Johan Ehn 29/7

Sommarprat 29/7, Johan Ehn:
Sommarprat 2019
Dagens sommarpratare är Johan Ehn som är en avstigande politiker efter 16 år i lagtinget. Pratet kommer att handla om förändring, rädsla och mod. Dessa tre ord kommer Johan att prata om efter egna erfarenheter och knyta dem till samhället i stort. Musiken är utvald för att ge en röd tråd till sommarpratet men det kommer även några personliga favoriter.

Susanne Österlund-Pötzsch 26/7

Sommarprat 26/7, Susanne Österlund-Pötzsch:
Sommarprat 2019
Dagens sommarpratare är Susanne Österlund-Pötzsch. Hon är en forskande sommarålänning och arbetar som folklorist och antikvarie. Pratet handlar om rörelsemönster under vardagen eftersom största delen av livet är just vardagen och något som Susanne studerat i många år. Musiken är utvald för att passa in i temat för sommarpratet.

Karl Nordlund 25/7

Sommarprat 25/7, Karl Nordlund:
Sommarprat 2019
Dagens sommarpratare är Karl Nordlund. Han är tillförordnad räddningsledare som var med i räddningsarbetet efter Alfrida. Pratet handlar om Karls liv från barndom till nutid. Musiken är till viss del kopplad till pratet men många låtar är endast valda efter Karls egen musiksmak.

Marina Donner 24/7

Sommarprat 24/7, Marina Donner
Sommarprat 2019
Dagens sommarpratare är Marina Donner. Hon är läkare och meriterad öspelsdeltagare. Sommarpratet kommer att handla om Marinas bakgrund och framförallt vikten av att inte ge upp och kämpa för det man vill ha. I musikväg blir det bland annat 90-talsrock och modern dansmusik.

Axel Jonsson 23/7

Sommarprat 23/7, Axel Jonsson:
Sommarprat 2019
Dagens sommarpratare är Axel Jonsson. Han är en discjockey som har suttit åtta år i lagtinget. Sommarpratet kommer hålla fokus på Axels historia och liv bakom politiken, och ett och annat avslöjande bakom den politiska väggen. Musiken Axel har valt är blandad musik av många olika stilar.

David Lindström 22/7

Sommarprat 22/7, David Lindström:
Sommarprat 2019
Dagens sommarpratare heter David Lindström. Han är schlagerexpert och korsordsmakare som jobbar på Svenska Teatern i Helsingfors. David kommer bland annat att prata om sin barndom och tidigare arbetsliv på Åland.

Johanna Wickström 18/7

Sommarprat 18/7, Johanna Wickström:
Sommarprat 2019
Dagens sommarpratare heter Johanna Wickström och är en åländsk arkitekt, verksam i Stockholm, men med ett starkt åländskt engagemang. Johanna pratar om sin resa som arkitekt och om sina resor i världen. Vi får också höra om hållbarhet och matsäkerhet.. Musiken Johanna valt är blandad musik av olika stilar.

Regina Santamäki-Fischer 17/7

Sommarprat 17/7, Regina Santamäki-Fischer:
Sommarprat 2019
Dagens sommarpratare är Regina Santamäki-Fischer, doktor i vårdvetenskap med fokus på äldres hälsa. Programmet kommer att handla om hem och begreppet att vara hemma och vad det betyder för människor och vad det betyder för Regina själv. I musikväg blir det både folkmusik och rockmusik.

Otto Andersson - en kulturell gigant på sin tid

Matts Andersson föreläste om Otto Andersson vid Ålands kulturstiftelses vårmöte nyligen
Kulturmagasinet
När Ålands kulturstiftelse häromveckan höll sitt vårmöte gästades mötet av Matts Andersson som i fjol gav ut en biografi över Vårdösonen Otto Andersson: musikforskare, professor, kulturpersonlighet och samhällspåverkare.

Ålands natur och miljö utlyser strandstädning

Tim Lundberg pratar med Sofia Enholm och mariehamnare om initiativet
Gomorron
Varje år dumpas miljoner ton skräp i världens hav som sedan spolas upp på våra stränder.

Webb tv: Skogsproffs om motorsågshantering

Gomorron
Att det är riskabelt att reda upp i skogen efter stormen har vi fått lära oss efter stormen Alfrida. En som vet hur man ska hantera en motorsåg är...

Kritik mot mansdominans även från Sverige

Sanna kritisk mot Rockoff-bokningarna
Rättviseförmedlingen om artistbokning
Åland idag
"Det finns hur många svenska kvinnliga nummer som helst. Jag gissar att det är så att de som arrangerar det här går vidare i samma spår som de alltid gör. Det är många som jobbar för mer jämställda festivaler, och vi ser att det förändras över tid". Det säger Tina Sayed Nestius vid Rättvisefömedlingen i Sverige. Någon sådan förbättring har däremot inte skett på Åland, visar en översikt över artisterna under de senaste årens Rockoff.

Svenska longboardåkare intar Åland

Åland runt - på longboard, reporter Linn Ekebom
Åland idag
Rent statistiskt visar kurvan över uppsalabor på Åland en spik just nu. Knappt ett tjugotal befinner sig nämligen här just nu, på resa på longboard fram och tillbaka över fasta Åland.

Sveriges största ukuleleorkester gästar Åland

Linn Ekebom träffar Tobbes Ukuleleorkester:
Gomorron
Sveriges största ukuleleorkester besöker idag Åland och bjuder på gratiskonsert i Mariehamn.

Stadsodling en del av nutiden

Linn Ekebom besöker stadsodlingen:
Gomorron
Nu har det börjat grönska i Emmaus stadsodling utanför deras returcafé i Ämbetshuset, och Linn Ekebom gjorde ett besök för att prata med projektledaren Jaana Ojanen.

Vanhanen stöder Ålands krav

Matti Vanhanen om Ålands parlamentsplats
Åland idag
Åland bör få en plats i EU-parlamentet när Storbritanniens utträde ger Finland extra platser. Det menar tidigare statsminister Matti Vanhanen.

Rasrisk bjöd på livemusik!

Hör hårdrocksbandet Rasrisk här
Gomorron
Idag den första december, lilla jul och advent står för dörren, och det firade vi i Gomorron med en rejäl dos åländsk hårdrock.

Lucka 1

Åland Radios julkalender - avsnitt 1
Julkalendern 2017
Lucköppning av den första luckan i Ålands Radios julkalender 2017! Teckningen i luckan är ritad av Alina K i Källbo skola årskurs 1. Vi ser Ebenezer Scrooge som sitter och tänker på pengar.

Holmén bakom två av de största idrottsögonblicken

Yle Sportens Janne Isaksson tar oss med på en känslostark nostalgitripp.
Åland idag
Den åländska marathonlöparen Janne Holmén och hans mor långdistanslöparen Nina Holmén finns både med i Yle sportens lista över Finlands 100 största idrottsögonbick genom tiderna.

Full fart i helgen

Visit Ålands vd Lotta Berner-Sjölund och Arkipelags vd Ann-Louise Djupsund intervjuas av Totte Vesterlund
Polismästare Maria Hoikkala och Karolina Kinnunen från Rädda Barnen intervjuas av Amanda Andersson
MSF:s hamnchef Sami Saku intervjuas av Tobias Sjöblom
Åland idag
Sommararrangemangen på Åland är koncentrerade till några intensiva veckor i juli. Och framför allt i helgen händer en massa på en och samma gång: det...

Frukostdiskussion om gränslöshet

Frukostdiskussion om gränslöshet
Åland idag
En frukostdiskussion om gränser och gränslöshet hölls i Nordens institut på Ålands galleri tidigare på förmiddagen. Bland annat fann en psykolog, en...

Kökars sjöbevakningsstation i vågskålen

Inger Björkman och Heidi Sjöstrand intervjuas av Otto Johansson.
Ralf Johansson intervjuas av Otto Johansson.
Kansliminister Nina Fellman (s) intervjuas av Hasse Persson-Bru.
Åland idag
I helgen hade Kökars sjöbevakningsstation öppet hus. Gränsbevakningen ska totalt spara 25 miljoner euro och en av inbesparingarna föreslås bli att...

partiledardebatt

Partiledardebatt del 1
Partiledardebatt del 2
Åland idag
Idag får vi vår fjärde direktsända valdebatt inför lagtingsvalet på söndag, 18 oktober. Ålands Radios teman för partiledardebatten är ekonomin,...

Jan-Erik Berglund

Fredax: Jan-Erik Berglund
Gomorron
Han har jobbat med journalistik sedan tidigt 80-tal och har bevakat politik, kultur och allmänna samhällsfrågor. Sedan hoppade han av sitt fasta jobb...

Redaktion

Administration

Produktionsteknik

Distributionsteknik