Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 28 december, 2012 - 11:39Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:17

Höjda elpriser efter årsskiftet

Elpriserna höjs från och med årsskiftet med två procent, eller 30 euro för en genomsnittskund som förbrukar runt 10.000 kilowattimmar om året, meddelar Ålands Elandelslag. Priset för själva elenergin sänks egentligen med 2,4 procent, men eftersom priset för elöverföringen höjs med fem procent och dessutom momsen höjs med en procent, från 23 till 24 procent, innebär det en totalökning av kostnaden för elen till hemmen. Ålands Elandelslag har haft oförändrade priser för elöverföring sedan 2009, men som en direkt följd av den nya elkabeln till fasta Finland måste de nu höjas med fem procent. Även de närmaste åren kommer stamnätskostnaderna att stiga till följd av Finlandskabelsprojektet. Att priset till konsumenterna inte stiger mer än två procent beror på att det varit en gynnsam utveckling av priserna på elenergin på den nordiska elmarknaden.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »