Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 9 december, 2021 - 22:00Uppdaterad: torsdag, 9 december, 2021 - 22:00
  • Sottunga vill höra ihop med Kumlinge och Föglö. Arkivfoto Hans Persson Bru

”Historiskt beslut” om kommunutredning

Både Sottunga och Lumparland har begärt utredningar för att möjliggöra sammanslagningar med grannkommunerna, och nu startar landskapsregeringen två separata utredningar.

Vicelantrådet Harry Jansson ( C) fattade ett, enligt egen utsago, historiskt beslut gällande kommunutredningar under torsdagen.

Lumparland har anhållit om att få gå samman med Lemland och Sottunga med Kumlinge och Föglö. Tidigare har Kökar lyfts fram som naturlig samarbetspartner med Sottunga och Föglö, men Kökar har meddelat att man än så länge vill vara en egen kommun.

-Avsikten med de uppstartade utredningarna är att de ska leda till en ny kommunstruktur för ett antal kommuner, säger Harry Jansson.

Utredningarna inleds i början av 2022 och de nya kommunerna börjar verka den 1 januari 2024 om allt går enligt planerna. Landskapet står för kostnaden, som beräknas till 50.000 euro. Då har man nytta av det arbete som lades ner under den förra landskapsregeringen, där man gjorde omfattande kommunutredningar.

- En del av arbetet är de facto redan gjort, säger vicelantrådet Harry Jansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »