Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 4 juni, 2020 - 13:37Uppdaterad: torsdag, 4 juni, 2020 - 15:10
  • Genrebild. Foto: Felicia Bredenberg

Gränsbevakningen uppmanar till e-post

Ålands radio har kontaktats av flera svenska stugägare som fått motstridiga besked om vilka regler som gäller för inresande, samt att det varit svårt att få information på svenska då de ringt gränsbevakningen.

Ålands sjöbevakningsstations chef Kim Westman säger att det är klokast att skicka e-post till info.lsmv@raja.fi.

- Jag rekommenderar att man skriver sin fråga på det språk man vill ha sitt svar på. Det finns alltid svenskspråkig personal på plats, men trycket är hårt så det lär ta någon dag innan man får svar, säger han.

Enligt honom är det vanligt att folk ringer flera gånger och ändrar frågan en aning, med en förhoppning om att man ska hitta någon som ger en det svar man vill ha.

På sociala medier har folk tipsat om att man kan filma när man kommer till gränsen för att senare kunna använda materialet vid en juridisk process om man nekas inresa. Enligt Kim Westman är det tillåtet att filma på allmän plats, men inte sådant som har med gränsbevakningens utrustning eller taktik att göra.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »