Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 1 oktober, 2021 - 15:41Uppdaterad: fredag, 1 oktober, 2021 - 16:02

Hälsa i skolan: “Trodde inte det var så illa”

- Man märker det lite på vissa människor, men jag trodde inte det var så illa, säger en elev vid Övernäs skola om de nedslående siffrorna som går att utläsa gällande åländska ungdomars mående i årskurs 8-9.

Rapporten från undersökningen hälsa i skolan som Institutet för hälsa- och välfärd, THL, genomfört visar att Åland tillhör den region med störst andel ungdomar i landet som upplevt någon form av sexuellt våld överlag eller sexuellt ofredande i skolan. Åland toppar även i kategorin över de ungdomar som upplevt diskriminering i skolan eller på fritiden. Rapporten visar även att de åländska ungdomarna är bland de mest ensamma och ångestfyllda i hela Finland, där Åland även tillhör bottenskiktet på frågan om man känner sig mycket nöjd med livet.

Eleverna upplever inte heller att vuxna har försökt att förändra något i skolan för att förändra siffrorna, men de skulle tro att coronapandemin och dess isolering kan ha haft en negativ inverkan på måendet. Då man under pandemin inte kunnat göra allt det man vill, som träning och resa till exempel, vilket gjort att man inte kunnat träffa människor som inte bor på Åland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »