Publicerad: onsdag, 3 juni, 2020 - 15:20Uppdaterad: onsdag, 3 juni, 2020 - 18:25
  • Nils Torvalds tycker förslaget om en återbetalningsfond är bra. Foto: Tomas Tornefjell

"Genialt förslag från EU-kommissionen"

Ett genialt drag av EU-kommissionen att höja inbetalning från en procent till två procent menar EU-parlamentarikern Nils Torvalds.

I mitten av maj föreslog Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron att en fond på 500 miljarder euro ska upprättas för att hjälpa regioner och sektorer som har drabbats hårt av coronapandemin.

- Jag tror att EU-kommissionen gjorde rätt och jag tror att Merkel och Macron gjorde rätt. Jag tror att den som säger att detta är för stora summor har fel, säger Nils Torvalds.
Det pågår en debatt bland de 27 medlemsländerna huruvida detta ska röra sig om ett lån eller ett bidrag samt om stöden ska ges genom att EU tar lån eller om det ska vara ett återbetalningslån där varje medlemsland ansvarar på egen hand att betala tillbaka pengarna. Den europeiska budgeten bygger på att varje medlemsland betalar omkring en procent på bruttonationalinkomsten. När man mäter det per capita, alltså vad människor har råd att betala, så ser man att exempelvis i Bulgarien betalar man 77 euro och i Rumänien 100 euro. Men i de någorlunda välbärgade länderna betalar man över 400 euro eftersom de är så mycket rikare.
- Att tillfälligt höja inbetalningen från en procent till två procent var ett genialt drag. Då visar vi att vi är solidariska. Vi klarar av som finska medborgare att betala 450 euro per år och person och då hjälper vi till att utjämna skillnaderna i Europa, säger Nils Torvalds.