Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 12 juli, 2021 - 10:46Uppdaterad: måndag, 12 juli, 2021 - 13:51
  • Jan-Erik Rask. Foto: Nelly Björkqvist.

Förvirrande reseregler hotar turismen

De nya inresereglerna som träder i kraft i dag välkomnas inte av Ålands näringsliv.

Som bekant har riksregeringen förlängt de inre gränskontrollerna så att de fortsätter fram till den 25 juli, samtidigt som ändringarna i smittskyddslagen träder i kraft i dag vilket innebär att inresande ska genomgå en hälsosäkerhetskontroll. Jan-Erik Rask, vd för Ålands näringsliv, är mest oroad över att förändringarna skapar förvirring hos resenärer som skulle vilja komma till Åland.
- Vi ligger mitt i högsäsongen och vi vet att många svenskar vill och försöker boka resor. Om vi ger en bild av ett krångligt system med restriktiva inreseregler blir det en hämmande faktor. Kanske svensken reser till Gotland i stället, säger han.

Enligt Jan-Erik Rask är hotellen så gott som fullbokade i juli, men nu gäller det att rädda resten av säsongen.
- Vi måste försöka informera så tydligt vi kan om att regelverket som gäller nu är tillfälligt fram till den 25 juli, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »