Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 maj, 2024 - 13:19Uppdaterad: torsdag, 2 maj, 2024 - 14:11
  • Snart kan det bli AX på registerskyltar. Arkivbild.

Nu är frågan om AX på registreringsskyltar skickad

Ålands landskapsregering har skickat en formell förfrågan till Kommunikationsministeriet gällande åländskt nationalitetsmärke på registreringsskyltar för fordon i internationell trafik som är registrerade på Åland. 

Landskapsregeringens önskan är att Kommunikationsministeriet tar beslut om att Finland ämnar ta i bruk AX som nationalitetsmärke på registreringsskyltar för fordon i internationell trafik som är registrerade på Åland, och därigenom skulle Finland få ett andra nationalitetsmärke vid sidan av FIN.  

– Vi är väldigt nöjda att nu kunna ta det här steget och försöka lösa en fråga som vi har haft på vårt bord länge. Ärendet är komplext, och mycket ska ännu klaffa, men förhoppningen är att vi nu funnit en gångbar väg för att Åland i framtiden ska kunna ta i bruk ett åländskt nationalitetsmärke på fordon registrerade på Åland, kommenterar infrastrukturminister Camilla Gunell i ett pressmeddelande. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »