Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 8 maj, 2020 - 01:00Uppdaterad: fredag, 8 maj, 2020 - 13:12

Fortsatt rekommendation att inte resa i onödan

Regeringens beslut att lätta på reserestriktioner från och med den 14 maj innebär att man inte längre behöver motivera varför ens arbetsresor är nödvändiga, och att det ska bli lättare att resa i syfte att träffa anhöriga.

Det innebär också att resande i fritidssyfte i praktiken blir möjligt, men riksregeringen utfärdar ändå en fortsatt stark rekommendation om att allt onödigt resande bör undvikas.
- I praktiken kommer vi inte undersöka om resande har en giltig orsak när de vill lämna Finland, men det rekommenderas att man inte gör fritidsresor. Däremot fortsätter vi granska reseorsaker vid inresa, och eftersom det nu finns ganska många godtagbara skäl till att resa samtidigt som vi antar både att mängden resande nu ökar får man vara beredd på att de kontrollerna kan ta tid, säger Kim Westman vid Ålands sjöbevakningsstation.
Även karantänsreglerna efter resa blir mildare, till exempel ska en hemrest person få gå till arbetet om inget distansarbete kan arrangeras.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »