Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 oktober, 2023 - 11:26Uppdaterad: onsdag, 11 oktober, 2023 - 12:47
  • Nästan 5 400 personer har förtidsröstat. Arkivbild.

Förtidsröstningen avslutad - fler röster än 2019

Förtidsröstningen till lagtingsvalet är avslutad och totalt var det 5 392 personer som röstade innan valdagen, vilket är drygt 25 procent av de röstberättigade. 

- Det är en bra siffra och sedan räknar vi med cirka 300 brevröster och då kommer vi att slå siffrorna gällande förhandsröster för valet 2019 då 5 439 personer röstade, säger Rasmus Lindqvist, valsakkunnig vid landskapsregeringen. 

Nytt för i år var att det fanns nio allmänna förtidsröstningsställen utanför Åland. Totalt röstade 271 personer utanför Åland där Stockholm tog emot flest röster, 66 stycken, följt av Helsingfors och Uppsala med 48 röster vardera. 
-  Vi är väldigt nöjda. Nu ska vi utvärdera hur det kommer se ut i framtiden. Det enda stället vi kanske är lite besvikna på är Köpenhamn där bara fyra personer röstade så vi får utvärdera och se om det är värt att vi är där i framtiden, säger Rasmus Lindqvist. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »