• Lagförslaget till nya vattenlaget behöver bearbetas, anser tre medborgarorganisationer. På bilden ses lågvatten i Lumparn. Foto Ulf Weman.
Producentförbundets vd Henry Lindström om lagförslaget (från Åland idag)
Publicerad: fredag, 26 april, 2019 - 13:07, uppdaterad: torsdag, 2 maj, 2019 - 18:00

"Förslaget till ny vattenlag är otillräckligt"

Förlaget till den nya vattenlagen är otillräckligt. Det anser flera miljöorganisationer, bland andra Ålands natur och miljö.

Remissperioden för förslaget till nyåländsk vattenlag passerade idag. Ålands natur och miljö, Rädda Lumparn och Fiskevårdsföreningen menar att den inte är tillräcklig för att rädda Östersjön och kräver därför att landskapsregeringen bearbetar förslaget ytterligare. Det framgår av ett pressmeddelande som medborgarorganisationerna skickat ut. Simon Holmström på Ålands natur och miljö menar att Åland behöver ett oförhandlingsbart utsläppstak för att minska övergödningen av Östersjön.

-Det räcker inte längre med att ”förbättra förutsättningarna” för minimering av näringsutsläpp. Nu måste Åland visa vägen och peka med hela handen. Vi måste se till att allt vatten har god status allra senast år 2027 enligt EU:s mål. Det kräver att de verksamheter som inte klarar av sina utsläppstak måste upphöra då, säger Simon Holmström.

Fler Nyheter

Öspelstruppen slipper förseningskostnader

Peter Enberg:
- Ska man bli försenad är det här det optimala sättet att bli försenad på. Det säger Peter Enberg, ordförande för Ålands internationella idrottsorganisation, om att öspelstruppens hemkomst försenades med nästan 36 timmar på grund av ett tekniskt fel.

Ökat intresse för bredband på färjor

CG Sänne och Kenneth Påvall:
Det finns ett ökat intresse för bredband på färjor. Cirka 70 miljoner personer reser på Östersjön varje år och bland annat Eckerö Linjen anlitar företaget Nowhere Networks för internetuppkoppling på sina färjor.

Extra busstrafik under Rock Off

De norråländska kommunerna tillsammans med Jomala sätter in en extra busstur under Rock Off. Bussen avgår från bussplan kl 00:00 varje kväll under Rockoff mellan 19 - 27 juli.

m/s Skarven får EHM-utrustning

Landskapet upphandlar ny så kallad EHM eller Equipment Health Monitoring-utrustning till m/s Skarvens maskin.

Räddningsverket har ny fältledningsbil

Fältchef Peter Mattsson intervjuas:
Mariehamns räddningsverk har skaffat en ny fältledningsbil för cirka 50 000 euro.

Minderårig rökte framför polis - barnskyddsanmälan upprättades

Polisen fick under lördagsnatten tips om en ungdomsfest i Jomala där en minderårig person bestämde sig för att röka en cigarett rakt framför näsan på polisen.

Centern: EU-systemet riskerar vittra sönder

Harry Jansson om Centerns besvikelse över Finlands agerande:
Centern varnar nu för att Ålands EU-system riskerar att vittra sönder. Utspelet kommer efter att Finland i juni avstod från att framföra Ålands ståndpunkt om det planerade stoppet av torskfiske i Östersjön.

Tekniska problem på Cinderella – Rosella försenades kraftigt

Viking Lines ms Cinderella fick igår kväll tekniska problem vilket ledde till att ms Rosella avgick kraftigt försenat från Kapellskär.

Katrin Sjögren vidhåller nyttan med en kommunreform

Den åländska kommunstrukturreformen har varit en av de stora reformerna under den här mandatperioden för lantråd Katrin Sjögren (lib). En reform som har kantats av mostånd ute i många av de åländska kommunerna.