Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 26 april, 2019 - 13:07Uppdaterad: torsdag, 2 maj, 2019 - 18:00
  • Lagförslaget till nya vattenlaget behöver bearbetas, anser tre medborgarorganisationer. På bilden ses lågvatten i Lumparn. Foto Ulf Weman.

"Förslaget till ny vattenlag är otillräckligt"

Förlaget till den nya vattenlagen är otillräckligt. Det anser flera miljöorganisationer, bland andra Ålands natur och miljö.

Remissperioden för förslaget till nyåländsk vattenlag passerade idag. Ålands natur och miljö, Rädda Lumparn och Fiskevårdsföreningen menar att den inte är tillräcklig för att rädda Östersjön och kräver därför att landskapsregeringen bearbetar förslaget ytterligare. Det framgår av ett pressmeddelande som medborgarorganisationerna skickat ut. Simon Holmström på Ålands natur och miljö menar att Åland behöver ett oförhandlingsbart utsläppstak för att minska övergödningen av Östersjön.

-Det räcker inte längre med att ”förbättra förutsättningarna” för minimering av näringsutsläpp. Nu måste Åland visa vägen och peka med hela handen. Vi måste se till att allt vatten har god status allra senast år 2027 enligt EU:s mål. Det kräver att de verksamheter som inte klarar av sina utsläppstak måste upphöra då, säger Simon Holmström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »