• Lagförslaget till nya vattenlaget behöver bearbetas, anser tre medborgarorganisationer. På bilden ses lågvatten i Lumparn. Foto Ulf Weman.
Producentförbundets vd Henry Lindström om lagförslaget (från Åland idag)
Publicerad: fredag, 26 april, 2019 - 13:07, uppdaterad: torsdag, 2 maj, 2019 - 18:00

"Förslaget till ny vattenlag är otillräckligt"

Förlaget till den nya vattenlagen är otillräckligt. Det anser flera miljöorganisationer, bland andra Ålands natur och miljö.

Remissperioden för förslaget till nyåländsk vattenlag passerade idag. Ålands natur och miljö, Rädda Lumparn och Fiskevårdsföreningen menar att den inte är tillräcklig för att rädda Östersjön och kräver därför att landskapsregeringen bearbetar förslaget ytterligare. Det framgår av ett pressmeddelande som medborgarorganisationerna skickat ut. Simon Holmström på Ålands natur och miljö menar att Åland behöver ett oförhandlingsbart utsläppstak för att minska övergödningen av Östersjön.

-Det räcker inte längre med att ”förbättra förutsättningarna” för minimering av näringsutsläpp. Nu måste Åland visa vägen och peka med hela handen. Vi måste se till att allt vatten har god status allra senast år 2027 enligt EU:s mål. Det kräver att de verksamheter som inte klarar av sina utsläppstak måste upphöra då, säger Simon Holmström.

Fler Nyheter

Gott diskussionsklimat råder

Veronica Thörnroos:
-Det är ett gott diskussionsklimat och alla respekterar min önskan om att vi ska starta med ett rent bord. Det säger centerns ordförande Veronica...

Air Leap fick nytt kontakt

Avgående infrastrukturminister Mika Nordberg och Air Leaps vd Magnus Ivarsson
Landskapet ger flygbolaget Air Leap ett kontrakt för att sköta flygtrafiken mellan Mariehamn och Stockholm i en upphandling som slutfördes idag. Detta trots att flygbolaget tidigare haft problem med försenade och inställda flyg.

Obs höll positiva regeringssamtal

Obunden samlings partiordförande Bert Häggblom
Obunden samlings partiordförande Bert Häggblom är nöjd med de inledande samtalen med centern som under dagen hållit en allra första regeringssondering med de olika partierna.

Många tittade på valvakan

Nyhetsnotisen i ljudformat
Under söndagskvällen och under natten mot måndag streamades Ålands Radios valvaka från Alandica närmare 5000 gånger av över 2700 personer via Ålands Radios hemsida.

Lind nominerad till Augustpriset

Nyhetsnotisen i ljudformat
Författaren Åsa Lind, som tidigare var bosatt på Brändö, har tillsammans med Joanna Hellgren nominerats till Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok.

Ansvarsfrågan om internetröstningen ska utredas

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ansvarsfrågan kring den inställda internetröstningen kommer att utredas.

Dags att nominera vinnare till Rädda Barnen-priset

Nyhetsnotisen i ljudformat
Det är tid att nominera vinnaren till årets Rädda Barnen-pris.

Misstänkta nödraketer - men ingen i nöd

Nyhetsnotisen i ljudformat
Flera personer ringde in till Sjöräddningscentralen efter misstanke om att nödraketer hade avfyrats öster om Mariehamn sent på söndagskvällen.

Ännu oklart hur många brevröster som hann fram

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ännu finns ingen samlad bild över hur många brevröster som i tid kom in till lagtings- och kommunalvalen. Valadministratör Casper Wrede säger att han bett kommunerna om de här uppgifterna.