Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 18 oktober, 2024 - 14:20Uppdaterad: fredag, 18 oktober, 2024 - 16:17

Förslag från riksregeringen: Förbjud skrubbrar – “Giftiga kemikalier hör inte hemma i havet”

I går, torsdag, lade regeringen fram ett förslag om att förbjuda svavelskrubbrar inom den finska sjöfarten – sedan tidigare har Danmark och Sverige valt att gå samma väg.  

– Det här är en positiv och konkret satsning för Östersjöns miljö, säger riksdagsledamot Mats Löfström

Regelverket i dag förbjuder den här typen av svavelutsläpp i luften – men inte i havet. Nu ska detta ändras i och med ett förbud mot släppa ut avfallsvatten från skrubbrar.  

– Det här täpper igen en lucka i lagstiftningen. Saker som är för giftiga för att släppas ut genom skorstenen hör inte heller hemma i havet, säger Löfström. 

Ändringarna är planerade att börja gälla i juli nästa år för skrubbrar med öppet kretslopp. För skrubbrar med slutet kretslopp handlar det om en längre övergångsperiod. Lagförslaget innehåller även ett förbud mot utsläpp av gråvatten, bland annat från fartygs duschar och kök, från 2030. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »