Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 29 november, 2011 - 12:06Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Fornlämningsregistrering<br>inleds efter nyår

Efter nyår inleds äntligen registreringen av de fasta fornlämningarna i landskapet. Den förordning som krävs för att kunna gå vidare med arbetet hörde till det sista som den förra landskapsregeringen godkände innan den gav över stafettpinnen. Redan för ett par år sedan inleddes arbetet genom att alla markägare som har fasta fornlämningar på sina ägor hördes. -Det finns totalt 1.600 fasta fornlämningar på Åland, och de flesta markägare är positiva till registreringen, säger antikvarie Marita Karlsson. Markägare i Långbergsöda och Tengsöda byar är däremot som bekant negativa, och hur registreringen av dessa cirka 20 fornlämningar ska hanteras är en politisk fråga som den nya regeringen får i arv från många tidigare. Registreringen ska resultera i ett centralt digitalt register över alla fasta fornlämningar, och tanken är att det ska vara lättillgängligt för alla intresserade.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »