Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 16 november, 2021 - 12:10Uppdaterad: tisdag, 16 november, 2021 - 15:06
  • Modell av Estonia, Foto: Stan Shebs

Fast berggrund kan förklara Estonias skador

Estonia vilar delvis på fast botten där berggrunden ser ut att sticka upp på flera ställen.

Det är fortfarande för tidigt att dra några slutsatser men detta kan förklara hålen och skadorna på skrovet enligt svenska haverikommisionen. Det rapporterar Sveriges television, SVT. Sveriges och Estlands haverikommissioner gjorde nya dykningar under sommaren med hjälp av dykrobot, ekolod och sonar. Nu har Stockholms universitet som deltagit i operationen kommit med sina slutsatser i en rapport. Det viktigaste som framkommer är att berggrunden ser ut att sticka upp på flera platser där man tidigare trott att hela fartyget vilar i tjock lera. Rapporten slår fast att uppgifterna om lera stämmer, men bara vad gäller främre delen av fartyget. Enligt SVT fortsätter man med flera undersökningar på förlisningsplatsen i vår, då kommer man försöka göra en fotografisk avbildning av Estonia och ta metallprover för att kunna få mer säkra svar på hur hålen uppkommit.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »