Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 13 september, 2021 - 06:12

Få instrument i ekonomisk självstyrelse

De viktiga ekonomiska besluten fattas i Finland och Åland är väldigt beroende av den finländska ekonomin och marknaden.

Det säger Richard Palmer, historiker i internationell ekonomi, som skrivit ett kapitel om ekonomisk självstyrelse i Ålands fredsinstituts nya bok ”Styr Ålänningarna sitt eget öde? Demokratiperspektiv på Åland.”

–Här på hemmaplan kan vi styra och ställa rätt mycket men de viktiga ekonomiska besluten tas ändå av Finlands regering och riksdag och av EU. Externpolitiskt har vi väldigt lite utrymme, säger Richard Palmer.

Det vi kan styra över, är investeringar och saker på landskaps- och kommunnivå, utåt har vi få instrument, säger han. Ett som kvarstår är näringsrätten och lagstiftningen kring den.

Framöver har vi en stor ekonomisk och demokratisk utmaning att hantera.

–Det jag tror är det största problemet överlag nu för demokratin är klimatkrisen. Ska vi tro på vetenskapen står vi inför en enorm utmaning och demokratin är uppbyggd kring korta mandatperioder. Klimatförändringens tidsskala och den parlamentariska demokratins tidsskala stämmer inte överens, säger Richard Palmer.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »