Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 maj, 2024 - 15:12Uppdaterad: torsdag, 16 maj, 2024 - 15:12

“Djupt problematiskt” – kritik riktas mot hanteringen av paviljongen

Mariehamns stad ska anlita en jurist för att se till att projektet med Lilla holmens paviljong som kommerserådet Anders Wiklöf finansierar och sätter ramarna för sköts lagenligt.   

Stadsstyrelsens ordförande Michele Ferrari (Lib) riktar kritik mot stadsmiljönämndens hantering och menar att det är “djupt problematiskt” att en privatperson kan styra den demokratiska beslutsprocessen. Han understryker att det är glädjande att Wiklöf vill bidra men poängterar att donationer måste ske under bestämda former och ser en risk för att fallet blir prejudicerande.  
– Vi måste alltid beakta likabehandlingsprincipen då det kommer till det offentliga, säger han. 

Han menar att nämndens beslut delvis fattades på hörsägen eftersom det inte finns något konkret erbjudande från Wiklöf på bordet.  

Stadsmiljöchefen Susanne Perander reserverade sig mot nämndens beslut. I reservationen framför hon att allmänheten skulle få fler användningsmöjligheter av paviljongen om den placerades och utformades på ett annat sätt, men att nämndbeslutet baserar sig på finansiärens krav. Hon menar också att det finns många frågetecken som måste rätas ut, till exempel vem som ska bli byggherre och därmed ytterst ansvarig för projektet.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »