• Socialdemokraternas partiledare Camilla Gunell och Flexens vd Berndt Schalin. Foto: Frippe Granlund.
Socialdemokraternas partiledare Camilla Gunell:
Publicerad: måndag, 5 augusti, 2019 - 11:27, uppdaterad: tisdag, 6 augusti, 2019 - 08:11

Dags att avsluta det som påbörjats

I serien “Mitt Åland” har turen kommit till Socialdemokraternas partiledare Camilla Gunell. Regeringspartierna har haft en arbetsdryg mandatperiod, där kontakterna med Finland prövats hårt. Men för Gunell handlar nästa mandatperiod om att driva igenom en lång rad projekt där man ännu inte är i mål.

Ett av dem är kommunreformen.

Lagen, lagarna faktiskt, är i hamn. Nu börjar det verkliga arbetet.

- Det handlar om ökat samarbete. För att faktiskt kunna göra saker för miljön och för människor som behöver olika typer av kommunal hjälp så måste man ha starka aktörer. Frivillighet stöder jag innerligt, men vi har haft två processer där vi har sett att kommunalt samarbete utan lagstiftning i botten inte har lyckats: Brand- och räddningsmyndigheten, och kommunernas socialtjänst. Kommunerna på Åland kommer inte i mål av egen kraft, säger hon.

En längre intervju med Camilla Gunell hör du i dag, med start 15:00.

Det här är den sista delen av serien "Mitt Åland". Åländsk demokratis partiledare Stephan Toivonen har avböjt från att medverka i serien.

Fler Nyheter

MSÅ kritiserar planer för kommunreform och kortrutt

Tage Silander:
Hanteringen av kommunreformen och kortrutten i finans- och näringsutskottets utlåtandet över budgeten för år 2020 är problematiska för regeringspartiet Moderat samling. Det framkom under lagtingsdebatten i går. Tage Silander (MSÅ) efterlyste en tidsmässig ram för när kommunsammanslagningarna ska vara genomförda.

Dagsböter för ärekränkning

Dagsböter på sammanlagt 945 euro. Det blev straffet för en man som i Ålands tingsrätt stått åtalad för ärekränkning.

MGF har hittat tomt för ny hall

Mariehamns gymnastikförening kommer att lämna Mariehamn och börja bygga en hall på en privat tomt i Möckelö i Jomala. Tomten som MGF tittat på är tillräckligt stor för deras tilltänkta hall som är 2000 kvm plus parkeringsplatser.

Olaga hot och grovt rån

Tomas Tornefjell rapporterar:
I dag inleddes en rättegång i Ålands tingsrätt där sammanlagt 12 personer står åtalade. Bland åtalspunkterna återfinns bland annat grovt rån olaga hot och misshandel. Dagens första mål ställdes in eftersom den åtalade inte dök upp.

Farmaravtal mellan IFK och JIK fortlöper

IFK Mariehamn och Jomala IK har ett muntligt avtal att fortsätta sitt farmaravtal även nästa år. Ett farmaravtal innebär att en spelare från till exempel JIK kan spela för IFK Mariehamn och vice versa, inom ramen för det regelverk som finns när det gäller farmaravtal.

Sunds kommundirektör slutar

Jens Andersén:
Sunds kommundirektör Jens Andersén slutar. Kommunfullmäktige beslutade igår att bevilja hans ansökan om att entledigas från sitt uppdrag då han vill söka sig nya utmaningar i arbetslivet.

Fängelse efter båtkrock med bropelare

Nyhetsnotisen i ljudform:
En man i 20-årsåldern framförde i somras en fritidsbåt trots att han hade 2,42 promille alkohol i blodet. Han döms nu av Ålands tingsrätt för sjöfylleri och sjötrafikbrott till ett villkorligt fängelsestraff i tre månader.

Landskapet ny medlem i internationellt hållbarhetsnätverk

Nyhetsnotisen i ljudform:
Landskapet har nu godkänts som medlem i det internationella hållbarhetsnätverket Regions 4 Sustainable Development.

Det finns över 16.000 bostäder

Vid senaste årsskiftet fanns närmare 16.400 bostäder på Åland och 14.000 är stadigvarande bebodda. Det visar statistik från Åsub.