Fredrik Granlund rapporterar
Publicerad: tisdag, 14 januari, 2020 - 06:47, uppdaterad: tisdag, 14 januari, 2020 - 12:53

"Alla var införstådda med Cdons affärsmodell"

Igår höll Cdons försvarare Patrik Lindfors sitt inledande anförande i tingsrättsbehandlingen av det som kommit att kallas “Cdon-härvan”.

Några krav på att behandla försändelser här på Åland för att uppnå något slags verkshöjd, det som kallas produktförädling, finns inte i lagstiftningen. Det har man heller inte sysslat från Cdons sida – produkterna har skickats via Åland och därmed är kraven uppfyllda, menar man. Däremot hade man flera möten med skatteverk och tull för att vara säker på att man förstått reglerna rätt. Allt detta alltså enligt försvaret.

Bolaget har också utsatts för skattekontroller, 2010 när pengar återbetalades till Cdon Alandia, och 2011 då verksamheten granskades helt utan anmärkningar, enligt försvaret. Det var, menar man, först när två privatpersoner anmälde Cdon Alandia som myndigheterna helt bytte fot och tullen började undersöka affärsmodellen.

Från början handlade rättegången om krav på skadestånd på minst 4 MEUR och som mest 9 MEUR. Men när rättegången inleddes stod det klart att åtalspunkten om bokföringsbrott strukits. Vad det innebär i form av skadeståndsanspråk är inte klarlagt. Rättegången väntas pågå i tre veckor.

Fler Nyheter

Omsorgsförbundet heter nu KST

Vid årsskiftet bytte formellt Ålands omsorgsförbund namn till Kommunernas socialtjänst, KST.

Singelolycka vid Knutsbodabrinken

En personbil med två personer körde av vägen vid Knutsbodabrinken i Lemland vid 11-tiden idag.

Skottlossning i Godby visade sig vara fyrverkeri

Polisen fick en anmälan om skottlossning i Godby på lördagskvällen. Vid kontroll visade det sig att det var ett fyrverkeri, och inga vapen som avlossats.

Bilbrand i Hammarland troligen anlagd

Någon gång mellan den 9 och 14 januari förstördes en bil i en brand i Hammarland.

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.