Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 23 januari, 2013 - 11:20Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:16

Åländska ortnamn bara på svenska

Lantmäteriverket ska på kartor där Åland ingår ange åländska ortnamn enbart på svenska. Detta med hänsyn till landskapets enspråkiga status. Det skriver Ålandsdelegationen i ett utlåtande till justitieombudsmannen. Ålands Näringsliv JO-anmälde i fjol lantmäteriverket för att de på sina officiella kartor använde finska namn på åländska orter. Ålandsdelegationen konstaterar visserligen att frågan om vilket språk som ska användas på kartor inte regleras i självstyrelselagen, men statliga myndigheter måste ta hänsyn till andra aspekter av lagen, bland annat enspråkigheten, anser Ålandsdelegationen. Delegationen tycker också att lantmäteriverket har skyldighet att på ett tydligt sätt ange de geografiska gränserna för landskapet Åland på de kartor som verket ansvarar för.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »