Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 11 oktober, 2024 - 16:43

Zetterman: Fönstret just nu stängt för SVT Play på Åland

Landskapsregeringen ser fortfarande vikten av möjligheten att se SVT Play på Åland, men just nu finns det inget fönster för att arbeta med frågan, säger civilminister Ingrid Zetterman (Lib).  

Under den tidigare landskapsregeringen arbetades det med frågan, men tidigare kansliminister Harry Jansson (C) sade i januari 2023 att man på rikssidan gjort en kursändring, vilket satte käppar i hjulen då en avtalslösning för upphovsrätten inte blev av. Ingrid Zetterman säger att hela frågan är knuten till upphovsrätt och att det just nu inte finns några lagstiftningsärenden där man kan påverka att få SVT Play till Åland.  

– Men långsiktigt diskuteras frågan ständigt, både i samarbete med andra minoritetsregioner i Europa, när vi möter våra svenska vänner och i diskussioner med riksmyndigheterna, säger Zetterman, som hoppas på att fönstret att påverka kan öppnas någon gång under den nuvarande landskapsregeringens tid.  

Zetterman säger att det är Finlands upphovsrättslag man behöver påverka och att frågan därför var extra aktuell för några år sedan. Hon säger att man från åländskt håll upplevt att Sverige haft förståelse för ålänningarnas situation kring SVT Play. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »