Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 14 oktober, 2019 - 11:55Uppdaterad: onsdag, 16 oktober, 2019 - 15:06
  • Christian Nordas, vd för Ålands vatten. Foto: Frippe Granlund.
  • Magnus Eriksson, miljöskyddsinspektör på ÅMHM. Foto: Rebecca Björkholm.

Ålands dricksvatten förskonat från bekämpningsmedel – "men försiktighet behövs"

I Danmark och på vissa platser i Sverige har man haft bekymmer med bekämpningsmedel i dricksvattnet. Men här på Åland har vi hittills varit förskonade.

-Det beror på att vi främst använder ytvatten och det gör att mängderna späds ut i sjöarna, säger Magnus Eriksson som är miljöskyddsinspektör på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet.

Men Christian Nordas, vd för Ålands vatten, menar att försiktighetsprincipen ändå bör råda eftersom man inte känner till de långsiktiga hälsoeffekterna som vissa ämnen kan ge upphov till. Han hoppas att reglerna inom Ålands vattens skyddsområden snarast kan uppdateras för att minska besprutningen och användningen av konstgödsel på åkrar i närheten av sjöarna man tar vatten från.

Mer om det här i det första avsnittet av reportageserien om vattensituationen på Åland: https://alandsradio.ax/dokumentar/reportaget-dricksvattnet-del-1-riskerna

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »