Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 12 februari, 2021 - 14:36Uppdaterad: fredag, 12 februari, 2021 - 14:36
  • Johan Sundström, professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper, Klinisk epidemiologi Foto: David Naylor

AI-forskning vid Wiklöfs institut

Anders Wiklöfs institut för hjärtforskning grundades för ett år sedan. Institutet har sin bas i Uppsala och driver flera olika hjärtforskningsprojekt.

Forskningsledaren Johan Sundström säger att eftersom det mesta numera är digitalt, som exempelvis sjukjournaler, röntgenbilder och EKG, finns det en ny sorts data som man behöver lära sig att forska på.

Målsättningen med verksamheten är att kunna hjälpa sjukvården att hitta hjärtsjukdomar i ett tidigare skede och det gör man via en form av artificiell intelligens.

- När vi människor tittar på ett EKG exempelvis och försöker förstå vilken förändring som ger ett särskilt utfall, då behöver det vara en förändring som går att se med blotta ögat. Men det kan finnas mer information som berör fler ställen. Det kan vara subtila förändringar som en dator plockar upp enklare än en människa, säger Sundström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »