Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 28 juni, 2018 - 05:39Uppdaterad: torsdag, 28 juni, 2018 - 12:41
  • Jonas Sundborg i testbilen. Foto: Nina Smeds.
  • Gunnar Bergqvist, projektledare för 5G testsystem vid Ericsson och Mikael Gudmundson från Ericsson avdelning för teknikframförhållning står vid tekniken som i dagsläget motsvarar en mobiltelefon. Foto Nina Smeds.
  • Testbilen och antennen. Foto: Nina Smeds.

5G testades på Åland

Den nya 5G-tekniken testades på Åland igår. Ålcom och telekombolaget Ericsson testkörde den nya tekniken via en mast i centrala Mariehamn och en testbil.

5G är redan i viss användning men för bredare kommersiellt bruk kommer det först år 2020 säger Ålcoms styrelseordförande Jonas Sundborg. Han hade kontakter vid Ericsson och erbjöd att hjälpa till med testtillstånd på Åland.

- Det växer kontinuerligt så vi behöver få ny teknik eftersom det är en så massiv efterfrågan på mobila lösningar, säger Jonas Sundborg.

5G kan användas, förutom för snabbare överföring i smarttelefonen, inom industrier och för självkörande bilar.

- Det är så korta fördröjningar att det går snabbt att in information och exempelvis väja, säger Jonas Sundborg.

Under testet försöker man reda ut hurdan uppdatering av utrustningen som behövs på Åland. Det som är klart är att terminalerna, det vill säga telefoner och datorer, behöver uppdateras.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »