Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 12 september, 2023 - 15:24Uppdaterad: tisdag, 26 september, 2023 - 10:42
  • Marcus Måtar presenterar partiets valprogram. Foto: Felicia Bredenberg

Ob säger nej tack till storskalig vindkraft – men oliktänkare inom partiet accepteras

Obunden samling vill inte se en etablering av storskalig havsbaserad vindkraft på Åland. Det är ett av budskapen i partiets valprogram som presenterades i dag. 

– Vi tror inte på storskalig exploatering när det handlar om el som inte handlar om våra egna behov, säger partiordförande Marcus Måtar
På pressträffen, där valprogrammet presenterades, framkom det dock att inte alla av partiets kandidater skriver under på den partilinjen. Leif Holländer beskriver sig själv som vindkraftsförespråkare och ser många nya potentiella arbetsplatser. Han önskar att landskapsregeringen ska bidra med mer upplysning i frågan för den åländska allmänheten. 
–Ju mindre kunskap man har desto svårare är frågan, och någonting som är svårt är man rädd för, säger han.  

En annan fråga som Obunden samling prioriterar i sitt valprogram är Ålands ekonomi. De framhåller att landskapets kassa just nu är välfylld och att det är en situation som ska upprätthållas så att man inte behöver gå till banken. 
Gällande skärgårdstrafiken vill partiet se nedskärningar i tvärgående linjens turlista eftersom de anser att dagens turtäthet är ett dolt stöd till fiskindustrin. Måtar uppskattar att linjen endast behövs under högsäsong, det vill säga cirka fem månader i året.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »