Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 19 januari, 2022 - 06:31Uppdaterad: onsdag, 19 januari, 2022 - 11:26

Ingen åländsk oro för säkerheten i Östersjön

Landskapsregeringen är trygg med den utrikes- och säkerhetspolitik som förs från Helsingfors med anledning av det försämrade säkerhetspolitiska läget i Europa.

Landskapsregeringen har haft överläggningar om läget i Europa. Närvarande var bland annat lagtingets talman Bert Häggblom, lagtingsdirektör Susanne Eriksson och Fredinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark.

Lantrådet Veronica Thörnroos säger att de inte har haft någon kontakt med riket då utrikes- och säkerhetspolitik är inte åländsk behörighet, men att man är trygg med den utrikes- och säkerhetspolitik som förs från Helsingfors och att de beaktar Åland och de internationella avtal som styr.

- Vi är inte en aktiv aktör i den här processen trots att det är Åland som berörs. Vi för inga direkta förhandlingar med någon. Vår uppgift här är att följa läget och kunna svara på frågor som eventuellt kommer från något håll, säger Veronica Thörnroos.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »