Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 8 november, 2021 - 06:01Uppdaterad: måndag, 8 november, 2021 - 10:14
  • Flera riksdagsledamöter debatterade svenskan under helgen. Genrefoto: Tiina Tuukkanen

Riksdagsledamöter firade svenska dagen

Åland var ovanligt rikt på riksdagsledamöter under Svenska dagen.

Sandra Bergqvist (SFP), som dessutom är Folktingets ordförande, och Anders Adlercreutz (SFP), som är Svenska riksdagsgruppens ordförande, gjorde Ålands riksdagsledamot Mats Löfström (C) sällskap i en paneldebatt på Mariehamns stadsbibliotek om svenskan i Finland.

Truismen att Åland firar svenska dagen 365 dagar om året samsades med lovord om hur viktigt Åland är för svenskans ställning i Finland.

Även lantrådet Veronica Thörnroos deltog i debatten liksom lagtingsledamoten Liz Mattsson (C).

Klart är att situationen för svensktalande är väsensskilda beroende på om man lever öster eller väster om skiftet. I Finland är man som svenskspråkig så tydligt en del av en minoritet, beskrev Sandra Bergqvist situationen. Men på Åland befinner man sig i centrum av det svenska språkområdet.

– Bilden på Åland är att man snarare är en del av en språkmajoritet, sade Löfström.

Samtidigt finns det anledning att hålla koll på rikspolitiken. Många ålänningar reagerade när den förra riksregeringen började dra in på svensk service i Finland, menar han.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »