Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 7 januari, 2022 - 05:52Uppdaterad: fredag, 7 januari, 2022 - 07:44
  • Jan-Erik Rask har fått i uppdrag att hitta en fungerande lösning för producentansvaret. Foto: Nina Smeds.

Vill ha samarbete med riket om producentansvar

Den omtvistade frågan om producentansvar på Åland kan lösas genom ett samarbete med organisationer i riket.

Det säger Ålands näringslivs vd Jan-Erik Rask, som fått i uppdrag av landskapsregeringen att hitta en fungerande lösning. I dag är det Mises dotterbolag Proans Ab som sköter producentansvaret.

- Det har kommit önskemål från Mise att Ålands näringsliv skulle ta över Proans verksamhet. Vi inte är intresserade eftersom vi har föreslagit en annan lösning, ett samarbete med organisationer i riket, säger Jan-Erik Rask.

Ett samarbete skulle få ner kostnaderna för Åland. Det som bromsar samarbetet är att man håller på med en fusion mellan olika bolag med olika producentansvar i riket. Innan den fusionen är på plats upprättas inga nya avtal. Jan-Erik Rask tror att man kan få ett samarbete till stånd under första halvåret av år 2022.

- Det är en förhoppning att få det här på plats så att det inte uppstår en debatt att Ålands näringsliv inte skulle ta sitt ansvar, säger Jan-Erik Rask.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »