Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 21 november, 2019 - 06:38Uppdaterad: torsdag, 21 november, 2019 - 09:41
  • Pressfoto från Viking Skys jungfruseglats

Viking Sky nära att gå på grund

När kryssningsfartyget Viking Sky med den åländske befälhavaren Bengt-Owe Gustafsson slogs ut i våras var fartyget bara en fartygslängd från att gå på grund.

Det skriver norska haverikommissionen i en preliminär rapport som publicerats på deras hemsida.

Det var den 23 mars i år som fartyget fick motorstopp utanför Bodö i Norge när det var vindar upp mot 35 m/s. Fartyget var ungefär en kilometer utanför kusten vid Hustadvika och var nära att grundstöta. Totalt var det 1.373 personer ombord och man evakuerade drygt 400 passagerare med helikoptrar.

Norska haverikommissionen skriver att största orsaken till fartygets motorstopp var att tillförseln av smörjolja till dieselgeneratorerna inte var tillräcklig, vilket i sin tur ledde till att motorerna stängdes av och fartyget fick en blackout.

Haverikommissionen fortsätter sitt arbete för att se vad som kan göras för att liknande situationer inte ska uppstå i framtiden.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »