• Christian Nordas, vd på Ålands vatten. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.
Ålands vattens vd Christian Nordas intervjuas av Marika Kvarnström:
Publicerad: måndag, 16 april, 2018 - 11:30, uppdaterad: måndag, 16 april, 2018 - 11:33

Vattenförbrukningen fortsätter att öka

Läget är oförändrat när det gäller vattenförbrukningen på Åland och innan tjälen helt har släppt är det svårt att se exakt var det finns läckor i systemet.

Det säger Ålands vattens vd Christian Nordas som förra veckan berättade att vattenförbrukningen inom Ålands vatten Ab:s distributionsområde har ökat med elva procent i mars jämfört med samma månad förra året. Det innebär en ökning med drygt 18.000 kubikmeter eller motsvarande 580 kubikmeter per dygn. Han uppmanar alla, både kommuner och privatpersoner att ha extra koll vid misstanke om vattenläckage.

- Vi kan inte just nu se att det är någon specifik kommun eller plats där det läcker extra mycket. Det finns lite överallt, säger han.

Om det blir en torr och varm sommar efter detta kan det bli påföljder.

- Det blir mer stress på systemen. Det kan bli lägre tryck för dem som bor längst bort i ledningarna. På längre sikt till hösten påverkas sjöarna och vattennivåerna också.

Fler Nyheter

Singelolycka i Hammarland

Polisen, som haft en arbetsdryg inledning på helgen, rapporterar bland annat om en misshandel i en privat bostad i Eckerö och ett ett falskt...

Markbrand i Mariehamn

Idag vid lunchtid fick Räddningsverket larm om en pågående markbrand i Västernäs i Mariehamn. Väl på plats konstaterade man att det handlade om ett...

Air Leap börjar flyga Mariehamn - Åbo

Den 20 augusti kommer flygbolaget Air Leap att börja trafikera sträckan Mariehamn - Åbo. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Fiskrens kan förädlas till djurforder

Bernt Bergman från Petrolax Ab och Olof Karlsson från Nordic Trout Ab:
Det åländska Företaget Petrolax Ab vill börja förädla fiskrens till råvaror för foderproduktion.

Vissa fartyg godkända för hötransporter

Jan-Christian Welander intervjuas:
Kan du uppvisa att höet har en fuktighetsprocent på över 14 procent och om höet är balat, får rederierna transportera ensilagen utan så kallad dangerous goods certifiering eller DG-certifiering. Det menar Jan-Christian Welander, enhetschef på Trafi.

Höga transportkostnader för foder

Pernilla Wiman intervjuas:
På grund av torkan har djurägare börjat titta på alternativet att privatimportera foder från fastlandet, något som innebär skyhöga transportkostnader.

Torkan får butik att ändra köttinköpsrutiner

Sparhallen har bestämt sig för att göra som många svenska butiker och sluta köpa in kött med annat ursprung än Finland och Sverige.

Inget nytt om Åboflyget

Air Leap har inte inlett några flygningar på Åbolinjen i dag.

Mariehamns stad får skadestånd

Infrastrukturdirektör Kai Söderlund är nöjd med domen:
Westengineering Oy ska betala ett skadestånd på 250.000 euro till Mariehamns stad och stå för stadens rättegångskostnader på drygt 33.000 euro. Det framgår av en dom från Egentliga Finlands Tingsrätt.