• Christian Nordas, vd på Ålands vatten. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.
Ålands vattens vd Christian Nordas intervjuas av Marika Kvarnström:
Publicerad: måndag, 16 april, 2018 - 11:30, uppdaterad: måndag, 16 april, 2018 - 11:33

Vattenförbrukningen fortsätter att öka

Läget är oförändrat när det gäller vattenförbrukningen på Åland och innan tjälen helt har släppt är det svårt att se exakt var det finns läckor i systemet.

Det säger Ålands vattens vd Christian Nordas som förra veckan berättade att vattenförbrukningen inom Ålands vatten Ab:s distributionsområde har ökat med elva procent i mars jämfört med samma månad förra året. Det innebär en ökning med drygt 18.000 kubikmeter eller motsvarande 580 kubikmeter per dygn. Han uppmanar alla, både kommuner och privatpersoner att ha extra koll vid misstanke om vattenläckage.

- Vi kan inte just nu se att det är någon specifik kommun eller plats där det läcker extra mycket. Det finns lite överallt, säger han.

Om det blir en torr och varm sommar efter detta kan det bli påföljder.

- Det blir mer stress på systemen. Det kan bli lägre tryck för dem som bor längst bort i ledningarna. På längre sikt till hösten påverkas sjöarna och vattennivåerna också.

Fler Nyheter

Lugn helgnatt trots mycket folk i farten

Natten mellan lördag och söndag var det mycket folk i farten men ändå relativt lugnt, meddelar polisen.

Avgångar med Viggen ställs in

Två avgångar med m/s Viggen ställs in i dag eftersom skärgårdsfärjan drabbats av ett tekniskt fel. Det meddelar Niklas Karlman på landskapsregeringens infrastrukturavdelning.

Jansson vill starta union

Roger Jansson om union mellan Finland och Sverige
Tidigare riksdags- och lagtingsledamot Roger Jansson (MSÅ) vill se en union mellan Sverige, Finland och Åland. Det framkom i ett tal som han höll på...

Kor ska hållas på egen mark anser hovrätten

Hovrätten ser ingen anledning att ändra tingsrättens beslut i en dom om kor som betat på mark dom egentligen inte skulle ha varit på.

Polisen avbröt fest på Klinten

Under natten till lördag anmäldes en ungdomsfest på Klinten som störande. Enligt den som ringde skulle det finnas minderåriga på festen. Polisen...

Fyra avvisades från färja

Polisen hade kallats under de tidiga morgontimmarna till ett kryssningsfartyg som anlöpte till Mariehamn. Ordningsvakterna ombord begärde assistans...

Stina Toivonen är Årets senior

Stina Toivonen tilldelas priset Årets senior.

Det ljusnar inom ÅHS-psykiatrin

Situationen ser lite ljusare ut vad gäller psykiatriska kliniken vid Ålands hälso- och sjukvård.

Köttkonsumtion och klimat

Agronom Lars Höök
Köttkonsumtionens påverkan på vårt klimat är en aktuell fråga som kom upp under Ålands producentförbund, ÅPFs höstmöte idag när agronom Lars Höök föreläste om att neutralisera debatten om just köttkonsumtion.