• Christian Nordas, vd på Ålands vatten. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.
Ålands vattens vd Christian Nordas intervjuas av Marika Kvarnström:
Publicerad: måndag, 16 april, 2018 - 11:30, uppdaterad: måndag, 16 april, 2018 - 11:33

Vattenförbrukningen fortsätter att öka

Läget är oförändrat när det gäller vattenförbrukningen på Åland och innan tjälen helt har släppt är det svårt att se exakt var det finns läckor i systemet.

Det säger Ålands vattens vd Christian Nordas som förra veckan berättade att vattenförbrukningen inom Ålands vatten Ab:s distributionsområde har ökat med elva procent i mars jämfört med samma månad förra året. Det innebär en ökning med drygt 18.000 kubikmeter eller motsvarande 580 kubikmeter per dygn. Han uppmanar alla, både kommuner och privatpersoner att ha extra koll vid misstanke om vattenläckage.

- Vi kan inte just nu se att det är någon specifik kommun eller plats där det läcker extra mycket. Det finns lite överallt, säger han.

Om det blir en torr och varm sommar efter detta kan det bli påföljder.

- Det blir mer stress på systemen. Det kan bli lägre tryck för dem som bor längst bort i ledningarna. På längre sikt till hösten påverkas sjöarna och vattennivåerna också.

Fler Nyheter

MSÅ vill ha enklare byggregler

Hör Camilla Gunell och Annette Holmbeg-Jansson i lagtinget:
Vem ska avgöra om en byggnad är skyddsvärd eller inte? Det undrade vicelantrådet Camilla Gunell (S) när Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) under lagtingets allmänna debatt om näringspolitiken föreslog att lagtinget skulle ändra plan- och bygglagen så att det blir enklare att riva och bygga i Mariehamns centrum.

Befälhavaren: ”Ett förträffligt jobb”

Jan-Tore Thörnroos om de svåra beslut som befälhavare måste fatta:
Polis och haverikommissionen i både Norge och USA ska undersöka vad som hände under helgens resa när kryssningsfartyget Viking Sky fick motorstopp. Trots att ingen brottsmisstanke i nuläget finns, har frågan väckts i media om det var lämpligt att gå ut med fartyget i det hårda vädret.

Kaptenen lättad över få och lindriga skador bland passagerarna

Hasse Persson-Bru uppdaterar om läget.
-Jag är lättad över att passagerarna klarade sig med lindriga skador. Det hade kunnat gå mycket värre. Det säger Viking Skys åländske kapten Bengt Owe Gustafsson till Iltalehti med anledning av sjödramat utanför den norska kusten i går.

Landskapet flyttar temporär väg på Kökar

Landskapet tvingas byta plats för en tillfällig väg på Kökar.

Konsumentpriserna steg med 1,4 procent

De åländska konsumentpriserna steg med 1,4 procent i februari i år jämfört med februari 2018, det rapporterar Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Bolagsuppföljning efter missnöje från personalen

Efter stort missnöje från berörd personal har stadsstyrelsen nu initierat en uppföljning av hur sammanslagningen av Mariehamns energi och Mariehamns elnät genomförts.

Bomarsunds app lanseras

Betydelsen av att göra Bomarsunds fästningsruiner mer begripliga för dagens besökare har påtalats i åratal av Bomarsundssällskapet och nu händer det, på bred front.

Ålands radio direktsänder näringslivsdebatt

I dag klockan 13 direktsänder Ålands Radio lagtingets debatt om näringspolitik. Vi sänder till klockan 15, vilket innebär att Eftermiddag med...

Ålänning befälhavare på Viking Sky

Ålänningen Bengt-Owe Gustafsson är befälhavare på kryssningsfartyget Viking Sky som har haft många av världens blickar riktade mot sig under helgen.