• Christian Nordas, vd på Ålands vatten. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.
Ålands vattens vd Christian Nordas intervjuas av Marika Kvarnström:
Publicerad: måndag, 16 april, 2018 - 11:30, uppdaterad: måndag, 16 april, 2018 - 11:33

Vattenförbrukningen fortsätter att öka

Läget är oförändrat när det gäller vattenförbrukningen på Åland och innan tjälen helt har släppt är det svårt att se exakt var det finns läckor i systemet.

Det säger Ålands vattens vd Christian Nordas som förra veckan berättade att vattenförbrukningen inom Ålands vatten Ab:s distributionsområde har ökat med elva procent i mars jämfört med samma månad förra året. Det innebär en ökning med drygt 18.000 kubikmeter eller motsvarande 580 kubikmeter per dygn. Han uppmanar alla, både kommuner och privatpersoner att ha extra koll vid misstanke om vattenläckage.

- Vi kan inte just nu se att det är någon specifik kommun eller plats där det läcker extra mycket. Det finns lite överallt, säger han.

Om det blir en torr och varm sommar efter detta kan det bli påföljder.

- Det blir mer stress på systemen. Det kan bli lägre tryck för dem som bor längst bort i ledningarna. På längre sikt till hösten påverkas sjöarna och vattennivåerna också.

Fler Nyheter

Träd krossade parkerad bil

Ett träd blåste omkull i Mariehamn och krossade en parkerad bil och blockerade vägen under morgonen. Olyckan skedde på södra sidan av Storagatan, ungefär vid visit Ålands kontor.

Tillfälligt ingen specialist i psykiatri

Ålands hälso- och sjukvård har stått helt utan en specialistläkare i psykiatri de senaste två dagarna. Orsaken är att överläkaren på psykiatriska kliniken av personliga skäl behövde åka bort från Åland.

EU-parlamentsplatsen till debatt i riksdagen

Mats Löfström intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Riksdagen ska nu avgöra frågan om en åländsk plats i EU-parlamentet. Vid dagens presidentföredragning beslöts att frågan går vidare till riksdagen för behandling.

Rederier räknar med normal trafik i blåsten

Rederierna räknar med att passagerarfärjorna ska gå enligt ordinarie tidtabelI, trots att det väntas det bli blåsigt med sydlig till sydvästlig vind på omkring 17 meter per sekund på Ålands hav, Norra Östersjön, Skärgårdshavet och Bottenhavet.

Brand i Miramargaraget

Ted Andersson intervjuas av Tomas Tornefjell
En plastlåda med sand började brinna i Miramargaraget vid 13.30-tiden i dag.

Allt fler kontaktar demensföreningen

Cita Nylund och Ulf Lundahl intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Ungefär 80 unika kontakter årligen. Det har Ålands demensförening med anhöriga till sjuka med olika demenssjukdomar. -Antalet kontakter till anhöriga ökar för varje år. Vi märker att fler och fler tar kontakt med oss och att det blir allt enklare att tala om den här sortens sjukdomar och den press den sätter på anhöriga, säger demensföreningens verksamhetsledare Cita Nylund.

Väljare avgör politikers öde

Göran Djupsund intervjuas av Frippe Granlund
Frågan om en dömd politiker ska avgå eller inte avgörs från fall till fall och i slutändan av väljarna. Det säger professorn i statskunskap Göran Djupsund i en kommentar till gårdagens nyhet om att lagtingsledamot Fredrik Fredlund, Obunden samling, dömts till 75 dagars villkorligt fängelse för misshandel.

Rattfull körde i diket

Villkorligt fängelse i 65 dagar blev tingsrättens dom mot en 24-åring som åkte fast för grovt rattfylleri i våras.

Kossor betade på annans mark

Uppätna plantor och söndertrampad tomt, det är vad det handlar om när en man i en skärgårdskommun döms för besittningsintrång.