Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 30 juli, 2021 - 15:52Uppdaterad: fredag, 30 juli, 2021 - 17:44
  • Silja Symphony låg i Mariehamn några timmar i går. Foto: Tallink Silja.

Varken ÅHS eller LR godkände passagerare på Rockoff

Varken ÅHS ledningsgrupp eller jourhavande minister Annika Hambrudd (C) gav klartecken till att passagerare från Silja Symphony i går kom i land i Mariehamn, eller till att ett okänt antal av dem fick biljetter till Rockoff.

Tallink-Siljas kommunikationschef Erika Janson säger att hon medan fartyget var på väg till Åland kom i kontakt med en representant för Rockoff-festivalen.

- Vi kom överens om att vi kunde dela ut biljetter som en kompensation för att fartyget inte kunde komma in i Visby och vi tyckte det lät som en bra idé. Vi var i kontakt med ÅHS och landskapsregeringen och ombads att ge ut information om vilka restriktioner som gäller på Åland och delade ut gratis munskydd till alla som gick i land, säger hon.

Regeringskansliets jurist Camilla Hägglund-Palmqvist berättar att hon tagit emot Tallink-Siljas telefonsamtal men vidarebefodrat dem till ÅHS. Landskapets jourhavande minister tillfrågades inte.

- Jag fick höra talas om det här först när jag läste det i media, säger Annika Hambrudd till Ålands radio.

"Inte optimalt"

ÅHS chefläkare Anders Westermark säger att han inte vet vem på ÅHS som godkände rederiets förfrågan, men att han i efterhand haft kontakt med Visit Åland och genom dem bett rederiet informera om restriktionerna.

- Vi har försökt ta reda på vem som skulle kunna ha gett godkännandet men har inte lyckats. Det är ingen inom ledningsgruppen åtminstone. Jag ser det inte som optimalt att rederiet valde att dela ut Rockoff-biljetter medan vi befinner oss i spridningsfasen, säger han.

Då resan med Silja Symphony skulle ha varit en inrikesresa behövde passagerarna varken visa vaccinintyg, intyg på genomgången sjukdom eller negativa testresultat innan de gick ombord på fartyget. Då de steg i land i Mariehamn togs inga tester, och eftersom de bara befann sig i land i cirka tre timmar kunde heller inga tester tas i något senare skede.

- Jag har svårt att säga hur allvarligt det inträffade är från en epidemiologiskt perspektiv. Det är för tidigt att säga annat än att det säkert bidrog till större trängsel på festivalområdet, säger Anders Westermark.

Ålands Radio har sökt en kommentar från Rockoff utan framgång.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »