Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 20 januari, 2021 - 16:50
  • ÅHS behöver pendlande personal. Arkivbild.

Vårdpersonal behöver få arbetspendla

På fredag kommer riksregeringen fatta ett beslut om de nya reserestriktionerna för att minska resandet över gränsen.

En fråga som har varit aktuell är huruvida pendlande vårdpersonal omfattas av de nya begränsningarna. Riksdagsledamot Mats Löfström har varit klar i sin ståndpunkt, att dessa reserestriktioner inte ska omfatta pendlande vårdpersonal.

- 25 procent av läkarna på Ålands sjukhus kommer från Sverige, att det helt enkelt inte går att få ihop tillräckligt med personal som är bosatta på Åland, säger han.

Vidare berättar Mats Löfström att han har diskuterat frågan med både inrikesministeriet samt social- och hälsovårdsoministeriet. Han har betonat betydelsen för ministeriet av hur viktigt det är med vårdpersonal från Åland

- Det finns generellt sett brist på svenskspråkig personal och läkare i Finland vilket gör att en hel del utav läkare som jobbar på ÅHS kommer från Sverige, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »