• De fyra kandidaterna Harry Sanfrid Backström, Lisa Enckell, Bo-Göran Åstrand och Sixten Ekstrand svarade på frågo Foto: Felix Quarnström
  • Jan-Erik Berglund ställer frågor till kandidaterna Foto: Felix Quarnström
  • Många intresserade var på plats Foto: Felix Quarnström
Lukas Snellman intervjuas av Felix Quarnström
Ett längre reportage från debatten:
Publicerad: måndag, 11 februari, 2019 - 06:15, uppdaterad: måndag, 11 februari, 2019 - 09:42

Väckelserörelser och samkönat äktenskap i biskopsdebatt

Igår hölls den första av fyra paneldebatter inför Borgå stifts biskopsval i Margaretagården i Mariehamn. Valet äger rum den nittonde mars, och debatten var ett tillfälle för Ålands ungefär sjuttio elektorer att möta kandidaterna och höra deras ståndpunkter i ett antal frågor.

De fyra kandidaterna Harry Sanfrid Backström, Lisa Enckell, Bo-Göran Åstrand och Sixten Ekstrand svarade på frågor om så väl himmelens existens och väckelserörelser som om samkönade äktenskap och Ålands självstyrelses roll i församligs- och stiftefrågor.
- Vem som än blir vald kommer att behöva vara förankrad i den grundläggande tron men också diplomatisk. Inom Borgå stift finns många olika strömmningar, liberala och konservativa, så biskopen behöver kunna vara en ledare, sade Katarina Gäddnäs, en av de präster och elektorer som närvarade.

 

Debatten sänds i Ålandskanalen idag klockan 11:00 och 21:00

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...