Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 6 mars, 2013 - 07:01Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:16

Unga blir kvar på studieorten

Ungefär hälften av de ålänningar som studerar utanför landskapet flyttar inte tillbaka men de som flyttar hit för att studera blir kvar här efter studierna. Enligt färsk statistik från ÅSUB hade drygt tre fjärdedelar av dem som gått yrkesutbildningar på Åland åren 2000-2012 fortfarande hemort här i fjol. Men av dem som gått i lyceet bodde endast 49 procent på Åland. Det tyder, enligt ÅSUB, på att en stor del av dem som vidareutbildar sig utanför landskapet inte återvänder inom de närmaste åren efter studierna. Å andra sidan visar statistiken för Högskolan på Åland att ett flertal av dem som kom till Åland för att studera också blivit kvar på Åland efter slutförda studier. Av statistiken framgår bland annat också att de traditionella könsrollerna lever kvar inom utbildningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »