Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 27 februari, 2024 - 11:55Uppdaterad: tisdag, 27 februari, 2024 - 14:11
  • Bilden är ett montage. Foto: Gunilla Lindroos-Friman.

Ukrainskt museum vill ha beslagtagen “fredssymbol”

Nationalmuseet för Ukrainas historia under andra världskriget har skickat en skrivelse till vicelantråd Annika Hambrudd med en begäran om att få geväret som använts som fredssymbol utanför Ryssland konsulat i Mariehamn. 

Museet skriver att de blivit medvetna om rättsprocessen mot Ulf Grüssner i Ålands tingsrätt förra veckan. Han stod åtalad för skjutvapenbrott och geväret riskerar att förstöras. 

Museet har noterat att geväret är tillverkat 1916 och användes under Finlands vinterkrig mot Sovjet 1939-1940. De anser att geväret har en unik historia och menar att det är viktigt att det bevaras. 

– Jag har noterat att skrivelsen kommit men har inte hunnit sätta mig in det hela ännu, säger vicelantråd Annika Hambrudd, som också påpekar att utfallet från tingsrätten måste beaktas. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »