Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 29 februari, 2020 - 12:29Uppdaterad: måndag, 2 mars, 2020 - 17:30
  • Nytt forskningsprojekt ska utreda om åländsk torsk mår bättre än den i södra Östersjön. Foto: Pixabay

Torskforskningprojekt startar första mars

Mellan första mars och sista december i år kommer landskapet bedriva ett vetenskapligt forskningsprojekt om torsk i Ålands hav i samarbete med Naturresursinstitutet, LUKE, och åländska yrkesfiskare.
Det beslutade näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) vid en enskild föredragning i fredags.

Forskningsprojektet kom på tal efter att EU:s råd för jordbruk och fiske, i oktober förra året, tog beslut om att riktat torskfiske i östra Östersjön skulle upphöra helt under 2020. Projektet baserar sig på en plan framtagen av LUKE och man ska undersöka om åländsk torsk har en skild populationsdynamik från den levermaskinfekterade torsken i södra Östersjön.

15 000 euro är budgeterat och huvudsyftet för projektet är att samla in data om torskens längd, vikt, kondition, föda, abundans (det vill säga riklighet) och förekomsten av levermaskinfektion.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »