Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 17 februari, 2018 - 15:14Uppdaterad: lördag, 17 februari, 2018 - 15:15
  • Taxfreeresenärerna har ökat på senare år men antalet som stiger på och av på Åland blir färre. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Taxfreeresenärer ökar men färre går i land

Passagerarna på taxfreerutter till och via Åland har gradvis ökat sedan 2014 och var i fjol 9,4 miljoner. Det visar färsk statistik från Åsub.

Estlandstrafiken via Åland nådde över en miljon passagerare.

De resenärer som steg av eller på i åländska hamnar uppgick till drygt 3,4 miljoner, en minskning från 3,8 miljoner 2009.

Åsubs statistik visar också att antalet ålänningar som jobbar inom ålandsregistrerade sjötransportbolag var 976 personer förra året. Det motsvarar 6,7 procent av alla sysselsatta och var en nedgång från 7,3 procent 2016. Sysselsättningsstatistiken omfattar inte ålänningar som jobbar för åländska rederiers dotterbolag registrerade utanför Åland.

För sjätte året i rad minskar den åländska andelen av passagerartrafiken på finländska hamnar. Enligt Åsub var Ålands andel 18,1 procent förra året, en minskning från 23 procent tio år tidigare.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »