Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 27 maj, 2024 - 20:51Uppdaterad: måndag, 27 maj, 2024 - 20:55
  • Stellan Egeland (Ob) fokuserade i sitt anförande främst på landskapsregeringens planer på storskalig havsbaserad vindkraft som partiet motsätter sig. Arkivfoto.

Talmannen påminde om ordningsregler efter Ob:s budgetsågning

Det hettade till under lagtingsdebatten på måndagen. Så mycket att första vice talman Marcus Måtar (Ob) två gånger påminde om lagtingsordningens fjortonde paragraf.

Paragrafen gör gällande att ledamöterna ska uppträda sakligt och utan att kränka eller förolämpa.   

– Det är det som gäller för precis alla här, sa Måtar.  

Orsaken till de höga tongångarna var Stellan Egeland och hans sätt att för Obunden samlings räkning såga landskapsregeringens budgetförslag. 

– Här har vi mutor till utländska filmbolag för att de ska komma hit och spela in filmer, vi har skattepengar som krattar manegen för utländska bidragskapitalister och vi har kostsamma projekteringar av nya färjor, sa Egeland bland annat.  

En rad lagtingsledamöter och ministrar kritiserade Egelands anförande. Den första att ta till orda var Nina Fellman (S). Hon frågade både Egeland och talmannen om det är okej att säga att landskapsregeringen “sysslar med allvarliga brott” så som att ge mutor. 

– Och att man också rakt upp och ner står och ljuger inför lagtinget? frågade hon. 

Ett anförande och förslag som däremot togs emot positivt gavs av Moderat samling och lagtingsledamoten Mika Nordberg som vill att en parlamentarisk grupp för skärgårdstrafiken bildas. Nordberg argumenterade för att gruppen behövs ännu mer nu då regeringskonstellationen inte längre har en kvalificerad majoritet.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »