Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 18 februari, 2020 - 14:49Uppdaterad: tisdag, 18 februari, 2020 - 17:48

Sund och Jomala toppkommuner i Åsubutredning

Nu finns ett förslag från Åsub på vilka ekonomiska gränsvärden som ska definiera en kriskommun. Enligt förslaget är det bara Jomala och Sund som har alla värden i skick.

Uppdraget kommer från landskapsregeringen som ska ta fram en plan för när och hur landskapet ska agera när en kommuns ekonomi blir ohållbar. Vicelantrådet Harry Jansson (C ) säger att det är en fråga man måste ta på allvar att bara två kommuner inte visat rött på något gränsvärde under en längre tidsperiod.
-Det visar ju att beroende på situationen de senaste åren har alla kommuner utom två haft en ekonomisk situation som inte är riktigt lysande, säger Harry Jansson.

En kommun ska kunna leverera den grundläggande basservice som är lagstadgad.
Åsub föreslår bland annat att ett gränsvärde kan vara om en kommun gått back under en mandatperiod, det vill säga under fyra år. Även ett stort minus under kortare tid eller om årsbidraget inte räcker till investeringar kan vara gränsvärden. Årsbidraget är det som återstår när de löpande utgifterna i en kommun har betalats och om det är negativt betyder det att kommunen inte har råd med ens de löpande utgifterna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »