Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 3 januari, 2017 - 15:08Uppdaterad: tisdag, 3 januari, 2017 - 15:17
  • Kulturminister Tony Asumaa hoppas på en snabb lagändring för studerande från riket. Foto: Cecilia Ekströmer.

Studerande från riket utan bostadstillägg på Åland

Trots tidiga påpekanden från landskapets sida trädde en rikslag i kraft vid årsskiftet som innebär att studerande från riket från och med i höst inte får bostadstillägg om de studerar på Åland.

 Lagändringen innebär nämligen att bostadstillägget inte som tidigare är kopplat till studiestödet utan söks som allmänt bostadsbidrag via Folkpensionsanstalten, Fpa.

I dagsläget finns cirka 200 studerande från riket på Åland och kulturminister Tony Asumaa, liberal, hoppas rikslagen ändras så att dessa inte hamnar i en sämre situation än om dom skulle studera någon annanstans.

-Åland är då den enda platsen i världen där fastländska ungdomar inte får ett bostadsstöd, säger Tony Asumaa som inte tror att det varit lagstiftarens intention.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »