Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 23 augusti, 2017 - 16:06
  • Finansminister Mats Perämaa vill se scenarier för framtida ekonomiska system. Foto: Ulf Weman

Stresstester för den nya ekonomin

Vad blir utfallet för landskapets ekonomi med det nya ekonomiska system som föreslagits av Ålandskommittén? Finansavdelningen har nu börjat jobba med så kallade stresstester för systemet med olika scenarier för ekonomin, lågkonjunktur, högkonjunktur och andra förändringar som kan komma.

Förslaget om nytt ekonomiskt system kom in i ett rätt sent skede i kommitténs arbete och har kvar ett avräkningssystem som i dag, men med en skattekorrigering i efterhand istället för en skattegottgörelse.

- Vi har kunnat räkna bakåt hur det skulle ha fallit ut om vi haft det systemet tidigare, men nu vill vi se framåt och se hur det ser ut framöver i olika scenarier. Det är ett system som vi skall leva med i kanske ett kvarts sekel, säger finansminister Mats Perämaa.

Han är nöjd med att rikets stora landskaps- och vårdreform skjutits fram så att landskapets finansavdelning får ro att arbeta med det framtida ekonomiska systemet för det autonoma Åland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »