Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 9 mars, 2022 - 16:11Uppdaterad: onsdag, 9 mars, 2022 - 17:31
  • Benjamin Sidorov och Johanna Fogelström-Duns. Foto: Johan Ågren, ÅRTV

Stor ökning i ärenden för ombudsmannamyndigheten

Ålands ombudsmannamyndighet såg en ökning i antal ärenden under 2021.

Ärenden som rörde diskriminering och barnombudsmannaansvar ökade med nästan 40 procent, konsumentärenden ökade med 14 procent och även patientombudsmannens antal klagomål ökade.

- Jag skulle säga att det generellt ändå är väldigt få som kontaktar myndigheten. Alla ärenden är inte anmälningar utan många är rådgivningar om vad det står i lagen, säger myndighetschef Johanna Fogelström-Duns.

Benjamin Sidorov, klientombudsman, tror att en stor orsak till ökningen är en växande medvetenhet om att myndigheten finns och vad den gör, men också att pandemin varit en bidragande orsak.

- Vad gäller hälso-, sjuk- och socialvården tror jag det är mycket efterdyningar av covid-restriktioner och rekommendationer som dyker upp nu. 2020 hade vi tio ärenden som rörde äldreomsorgen och i fjol hade vi det dubbla. Särskilt nu i efterhand när saker lugnat sig lite är det fler som undrar om allt gick rätt till och som säger ifrån, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »