Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 december, 2021 - 15:19Uppdaterad: tisdag, 14 december, 2021 - 16:53
  • På bilden syns Nyängens daghem i Mariehamn. Arkivbild.

Stor majoritet nöjda med stadens barnomsorg

En stor majoritet av de som har sina barn i Mariehamns barnomsorg är nöjda med servicen. Det visar en kundundersökning som gjorts inom Mariehamns barnomsorg.

98 procent av familjerna uppger att deras barn trivs på daghemmet och 98 procent uppger att verksamheten är stimulerande för deras barn. 96 procent uppger att deras barn får det stöd som behövs på daghemmet. I enkäten har vårdnadshavarna haft möjlighet att lämna öppna svar och där framkommer att pandemin påverkat familjerna. Dels upplevs att daghemmen haft lite olika rutiner under pandemin, men framförallt efterfrågas en återgång till att hålla vårfester, julfester, vårdnadshavarmöten på plats och mer möjlighet till samtal vid hämtning och lämning. Totalt har 487 enkäter delats ut och 266 svar kom in. Sju inkompletta svar sorterades bort. Totala svarsprocenten var således 53 procent, men resultaten bedöms ändå vara statistiskt signifikanta.

En ny fråga i brukarundersökningen gäller huruvida daghemmen bör uppmärksamma mors- och farsdag genom gåvor såsom tillverkning av kort. Hela 63 procent av familjerna anser att det är viktigt. Daghemmen har olika rutiner kring mors- och farsdag och varje år kring dessa högtider kommer feedback till förvaltningen samt förs diskussioner på sociala medier. Familjer ser olika ut och firande av dessa dagar riskerar att exkludera det enskilda barnet. Bland de öppna svaren finns till exempel följande kommentar: Har inget behov att fira mors/fars dag för alla har inte såna familjekonstellationer, men det finns också svar som efterfrågar firandet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »