Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 28 oktober, 2020 - 11:05Uppdaterad: onsdag, 28 oktober, 2020 - 14:03
  • Edvard Johansson, biträdande professor i nationalekonomi vid Åbo Akademi. Arkivbild.

"Stödpaket till kommunerna behövs"

Landskapsregeringen behöver ge kommunerna krisstöd för att de ska klara sig igenom de ekonomiska svårigheter som väntar, eller i vissa kommuner redan är verklighet.

–Läget är kritiskt på grund av coronan, om man inte lånar pengar själv eller får pengar från landskapet kommer man inte att ro i land med sin uppgift, säger Edvard Johansson, biträdande professor i nationalekonomi vid Åbo Akademi.

Julia Lindfors är kommundirektör i Lemland, hon tror också att kommunerna kommer att behöva någon form av krisstöd och att man på längre sikt behöver se över landskapsandelssystemet för att få till en hållbar lösning framöver.

–Procentuellt har landskapsandelarna täckt mindre och mindre av kommunernas lagstadgade kostnader, på sikt behöver man se över om det verkligen är meningen att landskapet ska betala så liten del av de lagstadgade kostnader vi har. På kort sikt ser jag det som nästan helt nödvändigt med krisstöd, säger Julia Lindfors.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »