Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 30 augusti, 2018 - 05:58

Stallgödsel kan spridas senare

Det blir nu möjligt att senarelägga ytspridning av stallgödsel till efter den 31 augusti som annars är sista datum. Landskapsregeringen har beslutat tillämpa force majeure för reglerna för stöd till miljö- och klimatvänligt jordbruk när det gäller stallgödsel.

Motiveringen är att möjliggöra ytterligare vallskördar för att förbättra fodersituationen på husdjursgårdar efter sommarens extrema torka. Beslutet innebär att odlare som valt den frivilliga åtgärden för förbättrad använding av stallgödsel kan senarelägga spridningen. Det minskar dock stödet med 38,40 euro per hektar från ordinarie ersättningsnivå på 95 euro per hektar.

Enligt ett pressmeddelande från landskapsregeringen bör lantbrukare som väljer att senarelägga sin spridning meddela det till jordbruksbyrån. Det uppmanas också odlare göra om de väljer att inte sprida gödsel överhuvudtaget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »